Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem. Zasypać ¼ ilości mąki i delikatnie zamieszać. Powtarzać czynność parokrotnie, aż ciasto wyrośnie. Gdy ciasto zacznie pęcznieć dodać kolejno żółtka, miękkie masło i pozostałą część mąki. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i będzie zbite. Odstawić w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową i zmielonymi lub utartymi w moździerzu goździkami.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, na środek każdego wyłożyć i rozsmarować masę makową. Placki zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia. Gotowe strudle piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną można, wedle uznania, polać je lukrem i posypać obficie skórką pomarańczową.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Franciszek

    piękny strudel
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczny strudel : )
  • 0
    img_2528
    Opublikowano

    kd045

    super przepis !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    smakowicie wygląda, wypróbuję przepis w święta :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janina

    Moje ulubione smaki;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !