Świąteczna ryba w galarecie.*.

Świąteczna ryba w galarecie.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • łosoś filet

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    80 g
  • por

    2
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    4
  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
  • liście laurowe Prymat

    2
  • żelatyna

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżka

Do przybrania

  • jajka ugotowane na twardo

    1
  • zielenina

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryby oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min.

Potem ryby ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny.

Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.

Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Podawać z cytryną.

Doradca Smaku
Aby przygotować estetyczne małe porcje, zamiast półmiska można wykorzystać małe filiżanki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

25.12.2016 01:11
Wygląda pysznie

dominik.gnacinski

24.12.2016 19:44
Dobry przepis na pewno go wypróbuje i umieszcze u siebie na ugotujesz.com.pl

MonikaW

20.12.2016 22:11
pyszna rybka

w mojej kuchni

29.11.2016 17:09
moje rybne smaki

magdow

29.11.2016 14:13
świątecznie się zrobiło ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat