Przepis i sposób przygotowania na: TORT " Uwaga jadę"
Kroki postępowania
Gdy masa jest już bardzo gęsta, dodajemy cukier waniliowy, kurkumę i porcjami dosypujemy mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy 20-22 cm . Tortownica wysmarowana margaryną i posypana mąką kukurydzianą.
Pieczemy w 180-170 C około 30 minut. Studzimy.
Poncz: herbatę zaparzamy, lekko słodzimy, dodajemy sok z cytryny i ew. zapach cytrynowy. Studzimy.
Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na trzy części.
Pierwszą warstwę ponczujemy i cienko smarujemy konfiturą.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy fix, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gotową masę rozkładamy na konfiturze.
Nakładamy drugi krążek ciasta, ponczujemy i szybko wkładamy do lodówki.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix, kakao i cukier z wanilią. Drugi kawałek biszkoptu smarujemy konfiturą i nakładamy ciemną masę. Wyrównujemy boki, nakładamy ostatni krążek ciasta, ponczujemy i odstawiamy do lodówki.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix ( prawie dwa opakowania), cukier waniliowy, młody jęczmień, skórkę i sok z limonki.
Masą napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy ciasto.
Tort zrobiłam z okazji otrzymania przez moją córkę PRAWA JAZDY .