Kwaśnica z ziemniakami

Kwaśnica z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    400 g
  • kapusta kiszona

    300-400 g
  • marchewka

    1-2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    3-4 ziarenka
  • kości

    200 g
  • woda

    2,5 litra
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kwaśnica z ziemniakami
Kości i pokrojone na kawałki marchewki ,seler ,pietruszkę zalać wodą .
Dodać ziele angielskie ,liść laurowy.
Krok 2 - Kwaśnica z ziemniakami
Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić w kostkę i dodać do garnka z warzywami .
Całość posolić i gotować aż zmiękną składniki .
Krok 3 - Kwaśnica z ziemniakami
Wstawić na gaz do innego garnka kapustę kiszoną z dodatkiem wody i gotować do miękkości .
Krok 4 - Kwaśnica z ziemniakami
Kapustę kiszoną wyjąc z garnka ,odcisnąć delikatnie i pokroić trochę drobniej .
Krok 5 - Kwaśnica z ziemniakami
Dołożyć do garnka w którym gotowały się ziemniaki i jarzyny kapustę .
Wymieszać ,przyprawić pieprzem ,można wlać trochu kwaśnicy spod kapusty jeżeli ktoś lubi kwaśniejszą zupę .
Krok 6 - Kwaśnica z ziemniakami
Z mąki i masła przyrządzić zasmażkę ,rozpuścić wodą i wlać do zupy .
Posypać natką pietruszki .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina1991

22.11.2016 08:00
pyszna zupka

MonikaW

22.11.2016 07:17
takiej zupki nie jadłam :)

cukiereczek

21.11.2016 17:45
zupka mniam mniam

benka

21.11.2016 16:36
dawno nie robiłam

martynkacytrynka

21.11.2016 15:44
Uwielbiam!

Marta1986

21.11.2016 15:37
bardzo smaczne

Małgorzata92

21.11.2016 15:13
Zjadłoby się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat