Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczne lody morelowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przecier morelowy

morele 200 g
cukier 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

Pozostałe

mleko 1 szklanka
mleko w proszku (pełnotłuste) 1 szklanka
cukier puder 100 g
jogurt grecki 1/2 szklanki

Porada

Jeśli mrozimy je dłużej niż 6 godzin trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne lody morelowe

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.

Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 16.11.2016 18:30
Zdjęcie mnie rozwaliło, cudne i przeapetyczne :)
Ola1young 16.11.2016 14:20
poproszę o porcyjkę ;)
Mniam 15.11.2016 11:39
Super lody!
Beatris 15.11.2016 09:05
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takich lodów, mniam :)
gusia1000 15.11.2016 02:14
Swojskie są najlepsze.
MagdalenaIC 15.11.2016 00:58
Ciekawy przepis :)
Iwusia 14.11.2016 22:49
smakowicie się zapowiadają
dodi 14.11.2016 22:20
pyszniutkie lody
tobi1989 14.11.2016 22:18
uwielbiam takie
ada.la 14.11.2016 22:14
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak