Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaczki POTATKI
Potatki to drobne ziemniaki, które idealnie nadają się do zapiekania. Warto je wcześniej zamarynować, aby nabrały smaku i aromatów. Mają one idealną skórkę, która staje się chrupiąca po upieczeniu - potatków nie trzeba więc obierać!
1. Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła.
2. Marynata: wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny.
3. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika.
5. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia sera.