Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos żurawinowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 500 g
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
cukier puder 2-3 łyzki
cebula czerwona 1 sztuka
chili Prymat 1/3 łyżeczki
miód płynny 3 łyżki
olej rzepakowy 1-2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos żurawinowy

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju rzepakowym do zeszklenia, a następnie dodajemy żurawinę. Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie a sos zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał dżem. W między czasie przyprawiamy sos mieloną chili. Na końcu dodajemy miód.
Sos przechowujemy w zamkniętym naczyniu, np. słoiczku w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 17.11.2016 19:28
Dziękuję :)
Edita 12.11.2016 09:40
pyszny
mysza75 10.11.2016 11:34
jaki pyszny sosik
jagoda5913 10.11.2016 10:16
ciekawy pomysł
mirosława4 10.11.2016 08:31
interesujący przepis a zdjęcie końcowe ..... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak