Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

ryż do risotto 1 opakowanie
mleko 1 litr
masło 2-3 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy

mus

jabłka 4 sztuki
gruszki 2 sztuki
laska cynamonu 1
cukier 2-3 łyżki
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku

Kroki postępowania

1
Na dno garnka wkładam masło, rozpuszczam i wsypuję ryż. Mieszam i podlewam 1 szklanką ciepłego mleka. Ryż mieszam od czasu do czasu, bo szybko wchłania mleko. Gdy widzę,że ryż potrzebuje mleko dolewam stopniowo pozostałe ciepłe mleko i mieszam, aż ryż zmięknie i zwiększy objętość. Gdy ryżu nie mieszam pozostawiam pod przykryciem na wolnym ogniu. Ryż gotuję około 30 minut. Pod koniec dosładzam ryż cukrem wg uznania.
Krok 1 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
2
Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i korzeń cynamonu lub cynamon w proszku ok 1 łyżeczki. Gotujemy około 15 minut do odparowania soku.
Krok 2 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
3
Na dno naczynia ceramicznego wykładam 3/4 ryżu i wygładzam wierzch. Następnie wykładam na ryż jabłka z gruszkami.
Krok 3 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
4
Z pozostałego ryżu za pomocą 2 łyżek formułuję zgrabne łezki, które kładę na jabłkach. Można również ryż rozłożyć na jabłkach. na koniec ścieram na tarce zimne masło i posypuję lekko cynamonem.
Krok 4 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
5
Ostatnim etapem jest zapiekanie ryżu przykrytego folią aluminiową w piekarniku przez 20 minut w 180 st.
Krok 5 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 26.01.2017 12:03
Dziękuję :)
Ela15 18.01.2017 11:09
Swietny pomysl
Marta Ryżek-Kalkowska 16.01.2017 22:12
Dziękuję :)
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:15
Danie wygląda bardzo smacznie i zachęcająco aby zrobić :)
Marta Ryżek-Kalkowska 11.01.2017 12:22
Cynamon jest smaczny :) Ja go uwielbiam,ale jak nie to zrobię następnym razem bez cynamonu :)))
adelajda 03.01.2017 20:30
Ja poproszę porcyjkę bez cynamonu :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2017 14:11
Dziekuje :)
anulka69 27.12.2016 17:53
ciekawy pomysł na podanie
Margo1 17.12.2016 19:31
Wygląda ładnie,choć dawno nie robiłam
Marta Ryżek-Kalkowska 13.12.2016 23:23
Cieszę się :)
Marcepanowy kącik 08.12.2016 12:35
Z tym daniem trafiłaś w mój gust :)
Marta Ryżek-Kalkowska 23.11.2016 18:22
DZIĘKUJĘ :)
Diana Rusiłowicz 21.11.2016 00:06
Pychooootka :)
basiazet 12.11.2016 14:10
pięknie wygląda :)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.11.2016 12:01
Dziękuję :)
IZABELA29 09.11.2016 07:33
Gajnie podany
Patrycja33 09.11.2016 00:02
Wyglada zachecajaco:-)
Barbara13 08.11.2016 22:48
Uwielbiam ryż na słodko
Babeczka35 08.11.2016 21:03
Pyszny deser.
Marta Ryżek-Kalkowska 08.11.2016 19:29
Ja też ,a tu są jeszcze gruszki :)
KORAL 08.11.2016 19:26
Super, uwielbiam ryż z jabłuszkami :)
Urszula Świeca 08.11.2016 19:18
Pomysłowe danie.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak