Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ciasto dyniowe
Ciasto:
Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy na mus. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier, ocet i oliwę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z miąższem z dyni aż do wyczerpania składników.
Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta.