Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki chlebowe.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko ciepłe pół szklanki
mąka żytnia chlebowa 2 łyżki

Ciasto

mąka żytnia chlebowa 50 dag
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe około 1 szklanka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki chlebowe.

Pyszne paluszki upieczone z mąki chlebowej żytniej. Idealne na przekąskę do pochrupania. Polecam przepis.

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.

3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania.

5. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.05.2017 19:23
Dziękuję:)
gusia1000 26.10.2016 18:10
Bardzo dobre.
Babeczka35 26.10.2016 16:57
Dziękuję i zapraszam:)
AZgotuj 26.10.2016 12:58
fantastyczne z chęcią bym zjadła:)
Franciszek 26.10.2016 11:51
super pomysł
Barbara13 26.10.2016 10:57
Fajne do pochrupania
Babeczka35 26.10.2016 08:02
Dziękuję:)
MonikaW 26.10.2016 07:50
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak