Fasole wypłukać i namoczyć przez noc, następnego dnia wymienić wodę z fasoli na nowa i nastawić na gaz. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Pol cebuli pokroić w kostkę podsmazyc na oleju, dodać mięso, podsmazyc, następnie dodać sol i paprykę słodką, podlać woda i dusić do miękkości. Ja dusiłam mięso 1,5h. Do gotującej się fasoli dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy fasola będzie półtwarda dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy koncentrat i gotowe mięso, wraz z tłuszczem, w którym się dusiło. Druga połówkę cebuli podsmażamy na oleju, dodajemy do niej make, chwile podsmażamy na zloty kolor, cały czas mieszając. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy zupę do smaku i dodajemy posiekana natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę czosnek.