Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kaczki
2 szt
orzechy laskowe
80 g
olej
z orzechów laskowych 50 ml
zielona fasolka szparagowa
200 g
miód
20 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
woda
2 l
oliwa
100 ml
ocet sherry
50 ml
sos sojowy
2 łyżki
składnik niedostępny
Przyprawa pięciu smaków 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem

Kroki postępowania

1
Kaczkę doprawiamy przyprawą pięciu smaków, solą i pieprzem z obu stron.
Krok 1 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
2
Prażymy orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 180 C przez 10-15 minut. Po uprażeniu w ręczniku papierowym pozbywamy się łusek z orzechów.
Krok 2 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
3
Fasolę w osolonej wodzie gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
4
Uprażone orzechy miażdżymy na mniejsze, drobne kawałki.
Krok 4 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
5
Do ugotowanej fasoli dodajemy orzechy, ocet cherry, oliwę z oliwek i olej z orzechów laskowych. Całość mieszamy.
Krok 5 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
6
Nacinamy skórę kaczki w kratkę. Smażymy piersi z kaczki na chłodnej, suchej patelni od strony skóry. Od momentu kiedy kaczka znajdzie się na patelni progresywnie zwiększamy moc ognia aby stopniowo wytapiał się tłuszcz. Smażymy po 4 minuty na stronę potem po 2 minuty. Dodajemy pod koniec sos sojowy oraz miód na piersi. Całość obracamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przecinamy na mniejsze plastry i podajemy na naszej fasoli.
Krok 6 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Docherro 21.10.2016 20:49
super pomysł na super mięsko:)
adelajda 17.10.2016 15:26
super mięsko :)
Malinka 17.10.2016 09:52
Ślinka cieknie na sam widok!!!
Edith85 17.10.2016 08:18
Zapowiada się ciekawie
norweska20 16.10.2016 23:11
smakowite zestawienie
KORAL 16.10.2016 22:43
Cudowne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak