Kwas chlebowy z cytryną

Kwas chlebowy z cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb razowy

    500 gram
  • cukier

    300 gram
  • drożdże świeże

    15 gram
  • woda

    5 litrów
  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chleb pokroić na cienkie paski, potem podsmażyć na złoty kolor na patelni z odrobiną masła, zalać 3 litrami wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Następnie na garnku rozściełamy gazę i ostrożnie wlewamy na nią cały napój razem z chlebem, dzięki czemu dokładnie odsączy się chleb od napoju. Pozostały chleb zalewamy ponownie 2 litrami wrzątku i czynność ponawiamy z przecedzaniem. Na koniec zlewamy 3 litry i 2 litry kwasu do słoja i dodajemy cukier oraz drożdże i odstawiamy na noc w pokojowej temperaturze. Na koniec wkroić pół cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mati13

24.09.2011 16:41
ciekawy przepis

PaniMISIOWA

08.10.2010 20:16
To jest do picia? Nigdy o takim nie słyszałam...

Emilia22

22.09.2010 11:02
ciekawy przepis

christopher1

27.08.2010 13:31
nie przepadam

Margo1

26.08.2010 13:43
ciekawy

Bartolomeo

26.08.2010 12:15
kwas najlepszy na Wschodzie - Rosja Ukraina ale sprobuje

Kate131

26.08.2010 11:14
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat