Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z otrębami na maślance

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 800 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
otręby owsiane 3 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
słonecznik łuskany 150 g
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
maślanka 1/2 litra
woda letnia 1/2 litra

Porada

Bardzo szybki i w miarę łatwy chlebek do upieczenia. A przy tym jeszcze smaczny i zdrowy, zawiera w sobie ziarna. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z otrębami na maślance

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę pszenną pełnoziarnistą, otręby owsiane i siemię lniane, wymieszać.
Krok 1 - Chlebek z otrębami na maślance foto
2
Dosypać słonecznik łuskany i ponownie wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 2 - Chlebek z otrębami na maślance foto
3
Wsypać cukier trzcinowy, wymieszać.
Krok 3 - Chlebek z otrębami na maślance foto
4
Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
Krok 4 - Chlebek z otrębami na maślance foto
5
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do miski, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Chlebek z otrębami na maślance foto
6
Wlać letnią maślankę oraz letnią wodę.
Krok 6 - Chlebek z otrębami na maślance foto
7
Bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Chlebek z otrębami na maślance foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i zostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 8 - Chlebek z otrębami na maślance foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 9 - Chlebek z otrębami na maślance foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Chlebek z otrębami na maślance foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Chlebek z otrębami na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 10.10.2016 15:27
Zjadłabym kromeczkę takiego chlebka, mniam :)
MAR3STA 09.10.2016 22:41
Smaczny chlebek
Maridka19 09.10.2016 21:19
Nie ma jak domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak