Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasola Jaś 500 g
kiełbasa śląska 400 g
wędzony boczek 300 - 400 g
pomidory 2 szt.
marchewka 1 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula biała 2 szt.
czosnek 3 ząbki

Przyprawy

majeranek 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być dużo więcej niż fasoli, gdyż wchłania ona wodę i powiększa swoją objętość.
Po moczeniu fasolę przełożyć do świeżej wody (wody ma być tak 1 cm ponad fasolę), dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody.

Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
Boczek wędzony (najlepiej chudy) pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu lub oleju i dodać do fasoli.
Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć do lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą.
Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
Gdy fasola będzie już ugotowana należy dodać koncentrat i sól do smaku, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia.
U mnie fasolka gotowała się około 2 godzin, ale wszystko zależy jakie posiadamy ziarna.
Ugotowaną fasolkę najlepiej odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 04.10.2016 23:39
Bardzo lubię.
MonikaW 04.10.2016 13:51
uwielbiam fasolkę
magdow 04.10.2016 13:12
smakowitości;]
KORAL 04.10.2016 12:43
Kiedyś często była na moim stole :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak