Przepis i sposób przygotowania na: Krem z barszczu podany z musem z sera Dor blue
Kroki postępowania
Topinambur i buraki myjemy szczoteczką do warzyw zaś topinambur tniemy cienko na plasterki - używając mandoliny (szatkownicy) lub krajalnicy. Plasterki topinamburu smażymy w niezbyt gorącym tłuszczu 140-150˚C, aby nie były gorzkie i dosuszamy w piekarniku, bądź suszarce do owoców/warzyw.
1,5 kilograma buraków wykładamy na blaszkę do pieczenia, sypiemy tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem, skrapiamy delikatnie olejem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki pieczemy około 2 godzin w temp. około 190˚C. Z jabłek, ananasa i pozostałych buraków wyciskamy sok za pomocą sokowirówki. Upieczone buraki (sprawdzamy za pomocą patyczka) odstawiamy na około 20-30 min. i jeszcze ciepłe obieramy.