Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki z mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 75 dag
jajko 2 szt.
woda 1,5 szklanki
sól szczypta

farsz

mięso mielone 50 dag
cebula 1 szt
grzyby suszone 1 garść
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z mielonym

Kroki postępowania

1
Grzyby leśne zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej całą noc). Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.
Krok 1 - Smażone pierożki z mielonym foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Smażone pierożki z mielonym foto
3
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy na tłuszczu.
Krok 3 - Smażone pierożki z mielonym foto
4
Do mięsa dodajemy grzyby, cebule, namoczoną w wodzie bułkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Łączymy dokładnie.
Krok 4 - Smażone pierożki z mielonym foto
5
Mąkę, jajka przekładamy do miski. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Smażone pierożki z mielonym foto
6
Ciasto cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na kółka nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 6 - Smażone pierożki z mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 08.10.2016 19:27
Powiem krótko. Pychotka. takie trochę z kuchni litewskiej.
ekspansja-smaku 05.10.2016 15:48
Wspaniałe, nigdy takich nie jadłam...ale mi ochoty narobiłaś :)
Róża1 03.10.2016 16:26
ja też poproszę o pierożka :-).
MAR3STA 30.09.2016 22:31
Znakomite pierożki
Beatris 30.09.2016 22:00
Z chęcią zjadłabym takiego pierożka :)
UrszulaS 30.09.2016 21:56
Muszę być przepyszne
MonikaW 30.09.2016 21:52
dodaję do księgi
Motorek 30.09.2016 18:29
pyszne pierożki
Aleksandra/Olcia 30.09.2016 17:19
pyszności :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak