Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cukinią papryką.
Cukinie obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o dużych oczkach i dajemy na sito.
Paprykę i cebulę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę.
Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle ( ma się tylko zeszklić a nie zbrązowieć) dodajemy paprykę i dusimy ok. 5 – 8 minut.
Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie.
Mięso mielone wkładamy do szklanej miski, dodajemy odsączoną cukinie, przestudzoną cebulkę z papryką, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, sól, majeranek oraz świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Z masy mięsnej formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor.
Smacznego.