Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez z orzechów nerkowca

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy nerkowca 1 szkl.
olej orzechowy 1/2 szkl.
woda mineralna 1/2 szkl.
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 3-5 łyżeczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
miód płynny 1 łyżeczka

Porada

Aby majonez pozostał kremowobiały należy użyć jak najjaśniejszej musztardy oraz jasnego miodu. *Miód można zastąpić syropem z agawy, syropem kukurydzianym albo dowolnym słodzikiem w proszku (cukier, stewia, ksylitol).

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez z orzechów nerkowca

Orzechy namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzić, a następnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem zimnej wody mineralnej.
Kiedy masa osiągnie pożądaną gładkość dolać olej, nie przerywając miksowania, a potem po kolei dodać sól, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksować kilka chwil w zależności od wydajności urządzenia.

Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego i osuszonego słoiczka, szczeknie zakręcić i przechowywać w lodówce do 7 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.09.2016 10:15
jest niezwykle kremowy i maślany dzięki orzechom :) oczywiście stopień rozdrobnienia zależy od możliwości naszego blendera, ale naprawdę da się uzyskać bardzo miałką strukturę :)
benka 26.09.2016 19:37
No no ciekawe, wygląda jak zwykły, a jak smakuje?
Habibi 26.09.2016 14:49
A nie tyle Polak, co weganin i to pewnie z zupełnie innej części świata ;)
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:48
Czego to Polak nie wymyśli:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak