Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Salceson Eli

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łeb świński
1 sztuka
ozorki wieprzowe
4 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
czosnek świeży-według gustu
gorący wywar z ozorków
1.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziarenka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson Eli

Łeb i ozorki gotować do miękkości z zielem angielskim,liściem laurowym i kucharkiem.Wyjąć i ostudzić.Ozorki obrać ze skóry i pokroić na grube półplastry.Z łba wyjąć mięso.Do pokrojonego mięsa dodać ozorki,sól,pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek.W gorącym wywarze(1i1/2 szklanki)rozpuścić żelatynę,przestudzić,wlać do reszty składnikówi dokładnie wymieszać.Włożyć do woreczka,do szynkowara,dokładnie ugnieść,zawiązać woreczek,przycisnąć sprężyną,zakręcić i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 29.05.2011 18:20
rewelacja, polecam!!!!
ewelina/bunia 20.05.2011 10:01
pyszny na 100%

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak