Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze udka confit Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kaczki 2 szt
gęsi tłuszcz 2 kg
sól do smaku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smkau
rozmaryn świeży 3 gałązki
zioła 3 gałązki rungii

Porada

Jeśli nie macie gęsiego tłuszczu możecie użyć kaczego lub mieszanego z dodatkiem smalcu ale lepiej aby tłuszcz gęsi lub kaczy przeważał. Rungia to inaczej grzybowe zioło czyli roślina o smaku i zapachu grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze udka confit Zewy


Kacze udka umyć, osuszyć i zamarynować w przyprawach. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Następnego dnia wytopić tłuszcz jeśli macie smalec to roztopić go.

Udka oczyścić z przypraw i włożyć do garnka z tłuszczem skórą do dołu. Na małym ogniu smażyć udka co najmniej dwie godziny od czasu do czasu sprawdzając czy nie przywarły.

Mięso ma być mięciutkie i delikatne.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 16.09.2016 20:39
Zjadłabym chętnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak