Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach
Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy (dość szybko, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się tłuszczu). Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z części rowałkować na wielkość tortownicy, ciasto nakłuwamy widelcem aby równo rosło. Pieczemy każdy placek z osobna przez 15 min w nagrzanym do 180 st piekarniku na wyłożonej papierem blaszce. Placki odstawiamy do ostygnięcia.
2.
Budyń mleko i przeciśnięty przez praskę ser miksujemy. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem, odstawiamy aby trochę przestygło. Do przestygniętego tłuszczu z cukrem dodajemy pozostałe, zmiksowane składniki i wszystko razem mieszamy, następnie wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
3.
W tortownicy układamy jeden placek, wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy plackiem, następnie znów masa i placek.
4.
Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie (sprawia ona , że polewa się ładnie błyszczy). Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!