Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik

  • herbatniki

    150 g (korzennych)
  • orzechy włoskie

    100 g
  • masło

    120 g
  • galaretka cytrynowa

    1
  • marchewka

    2
  • twaróg zmielony

    250 g
  • cukier puder

    200 g
  • mleko skondensowane niesłodzone

    1 puszka (schłodzone)
  • fix do śmietany

    1
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki

Do smaku

  • imbir mielony

  • cynamon mielony

  • kurkuma mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9
Masło rozpuszczamy. Rozkruszone ciasteczka łączymy z orzechami włoskimi i imbirem. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie na blasze, ugniatamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ̊C na ok. 15-18 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9
Marchewkę ścieramy na tarcie o drobnych oczkach. Łączymy z twarogiem i cukrem pudrem. Przyprawiamy do smaku cynamonem oraz kurkumą i mieszamy. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany. Następnie przekładamy do masy marchewkowej i dokładnie mieszamy. Na koniec, cały czas mieszając, wlewamy schłodzoną galaretkę.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9
Na dnie naczyń, w których podamy serniki, układamy rozkruszoną kruszonkę, następnie wlewamy masą marchewkową. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Serniki wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9
Marchew kroimy w plasterki i karmelizujemy ok. 5 min na niewielkiej ilości miodu. Gotowe serniki przyozdabiamy karmelizowaną marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat