Przepis i sposób przygotowania na: Mocno orzechowy tort
Nastawiłam piekarnik na 170 stopni.
W miseczce wymieszałam mąkę z bułką tartą. Orzechy posiekałam i prażyłam chwilę na małym ogniu i na suchej patelni . Wystudzone przesypałam do miski z mąką i bułką . Wymieszałam.
Oddzieliłam żółtka od białek . Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodałam - stopniowo - cukier i miksowałam jeszcze przez 2-3 minuty. Po ubiciu piany ( drewnianą łyżką ) dodałam po jednym żółtku delikatnie mieszając , tak aby dobrze napowietrzyć pianę.
Na końcu dodałam stopniowo mieszankę z orzechów , mąki i bułki tartej.
Gotową masę biszkoptową przełożyłam do tortownicy i piekłam przez około 30 minut.
masa:
Masła w temperaturze pokojowej pokroiłam na kawałki i wsypałam do miski.
Całe jajka wbiłam do miski szklanej i miksowałam w kąpieli wodnej. Po ok 6-8 minutach zaczęłam pomału dodawać cukier. Miksowałam do momentu aż masa jajeczna ładnie zgęstnieje i cukier się rozpuści - trwa to około 12-20 minut. Masę jajeczną wystudziłam
Masła utarłam za pomocą miksera i dodałam stopniowo masę jajeczną. Kawę rozpuściłam w 3 łyżeczkach zimnej wody i wlałam do masy . Na koniec dodałam alkohol.
poncz:
4 łyżeczki kawy rozpuściłam w szklance wody. Dodałam alkohol - 2 kieliszki wódki.
Przełożenie tortu:
Biszkopty w trakcie przekładania masą nasączyłam ponczem . Udekorowałam posiekanymi orzechami i polewą czekoladową.