Piernik

Piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg cukru

  • 1 kg mąki

  • 1/4 litra wrzącej wody

  • 10 dag masła lub margaryny

  • sól

  • przyprawy

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 litra mleka kwaśnego

  • jaja

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować. Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel; mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru. Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło. Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło, dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, cynamon, goździki i gałka lub kwiat muszkatołowy). Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny. Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody i ciasto dokładnie wyrobić z sodą. Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką. Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika (mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto - 150-160 oC) i piec godzinę. Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się. Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy. Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć. Krajać na drugi lub trzeci dzień. Piernik można po wierzchu polukrować (np. lukrem czekoladowym)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

22.10.2010 00:30
Zawsze jest dobry.

christopher1

27.08.2010 22:15
Po prostu super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat