Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet panierowany z żurawiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 5 plastrów
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól i pieprz
olej do smażenia

Panierka

jajko 1 sztuka
mleko 2 łyżki
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Dodatkowo

konfitura żurawinowa

Porada

Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Wystarczy odrobina żurawiny i mamy odmienioną wersję schabowego lub innego kotleta w panierce. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet panierowany z żurawiną

Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:55
Dobry kotlet.
paniusiaewa 29.09.2016 16:22
Niby klasyka, a jednak trochę inny schabowy.
Motorek 02.09.2016 08:52
fajny pomysł
Babeczka35 02.09.2016 07:31
Smaczne mięsko.
Diana Rusiłowicz 02.09.2016 01:28
Dziękuję :)
Franciszek 02.09.2016 00:41
ładnie wygląda
Iwusia 01.09.2016 22:58
dobry kotlecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak