Mielonka Eli z przepisu Lusi.

Mielonka Eli z przepisu Lusi.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • woda

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • sól peklująca

    30 g
  • boczek

    1 tłusty
  • indyk

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę,dodać sól peklową,doprawić do smaku solą,pieprzem czosnkiem,majerankiem,wymieszać i wstawić do lodówki na noc.Po wyjęciu z lodówki pomielić,dodać wodę i dobrze wyrobić,żeby się kleiło.Połowę włożyć do podłużnej foremki (2 jeśli są mniejsze) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piec 1 godzinę i 20 minut w temp.190 stopni.Foremke postawić na blasze z wodą.A resztę włożyć do woreczka,do szynkowara i parzyć w wodzie (woda musi lekko pyrkać) 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

30.05.2011 16:06
wybornie zasmakowało,

ewelina/bunia

15.10.2010 12:33
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat