Lazania

Lazania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczeni rzymskiej

    40 dag
  • ząbki czosku

    3
  • PUSZKA POMIDORÓW

  • oregano

  • łyżka oliwy

  • jaja

    2
  • peczek bazyli

  • lazanii

    50 dag
  • łyżki masła

    2
  • tłuszc do formy

  • sól, pieprz

  • twaróg

    25 dag
  • parmezan

    5 dag
  • ser ricotta

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczeń pokroić w dość cienkie plastry. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory podgrzać w garnku. Dodać 1/2 czosnku, oregano, sól i pieprz. Chwilkę dusić, aby sos odparował i zgęstniał.Ricottę wymieszać z twarogiem, jajkami, 1/2 parmezanu. Przyprawić solą i gałką. Bazylię umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z masą serową.Formę do zapiekania natłuścić, na dnie położyć 2–3 płaty lazanii i układać na nich kolejno warstwami: plastry pieczeni, sos pomidorowy,, masę serową i płaty lazanii. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać resztą parmezanu i ułożyć kawałki zimnego masła. Piec 40 minut w temp. 200ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina45

01.11.2010 14:43
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat