Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z malinami i czekoladą
Puszyste i słodkie, ciasto bananowe z malinami i czekoladą to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich domowników oraz gości, którzy wpadną z wizytę. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda.
Z tego przepisu łatwo zrobisz ciasto bananowe z malinami w swojej kuchni. Dowiedz się:
- jak wyrobić masę na ciasto bananowe?
- jakiej formy użyć do pieczenia ciasta?
- jak upiec ciasto bananowe?
Opis przygotowania
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, nasionka wanilii i jogurt i ucieramy jeszcze ok. 2-3 minut. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i gałkę muszkatołową.
Banany obieramy i miksujemy na puree. Do masy dodajemy zmiksowane banany i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec do mokrych składników dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż otrzymamy jednolite ciasto.
W miseczce łączymy maliny z 1 łyżką mąki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki (ciasto, maliny i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki) dzielimy na trzy części. Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy 1/3 malin, oraz posypujemy 1/3 czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja po 30 minutach pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową. Dzięki temu nie przypiecze się zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.