Cymes wołowy

Cymes wołowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    0,5 kg
  • ziemniaki

    6 szt.
  • marchewki

    6 szt.
  • seler korzeniowy

    2 plastry
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cynamom Prymat

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • rozmaryn

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • woda

    1 szklanka
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w kosteczkę jak na gulasz, solimy i pieprzymy. Przesmażamy w garnku na oliwie, dodaljemy ze 3 łyżki wody i dusimy aż zmięknie - jakieś 1,5 godziny. Następnie dodajemy cukier, mieszając dokładnie, żeby cukier się ładnie roztopił i oblepił mięso. Dolewamy wody i czekamy aż się zagotuje. Wtedy do gara wrzucamy obrane i posiekane warzywa.

Doprawiamy całość wg.smaku cynamonem, startą gałką muszkatołową i rozmarynem, solą, pieprz oraz szczypta ostrej papryki.
Całość przykrywamy i dusimy około godziny, dolewając wody kiedy odparuje zanadto. Gdy wszystko będzie już miękkie całość rozgniatamy na coś w rodzaju puree.
Przekładamy do formy do zapiekania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 210 oC na jakieś 15-20 min.

Radzę podawać z jakąś kwaskowatą i orzeźwiającą sałatką, np z kwaśnych jabłek i marchewki, skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Bo danie jest słodkie, słodkie, słodkie.
I sycące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mysiunia

29.05.2011 12:42
ciekawe:)

izapozdro

01.12.2010 17:11
ciekawy przepis .....

mico

23.09.2010 11:05
polecam serdecznie, warto.:)

gusia1000

21.09.2010 01:09
Nie jadłam tego.

SmacznaPyza

10.09.2010 18:44
jak dla mnie to po prostu cymes!

Sarenka

04.09.2010 11:08
Uhm, nie robilam, ale chetnie bym skosztowala!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat