Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 2 płaskie łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki

Obłożenie

koncentrat pomidorowy 10 dag
ser żółty 30 dag
kukurydza konserwowa pół puszki
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
zioła ulubione według uznania
czubrica zielona lub biała według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

Kroki postępowania

1
Takie ślimaczki są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą. foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą. foto
3
Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą. foto
4
Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą. foto
5
Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania. Smacznego.
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.09.2016 07:31
Zapewniam, że pyszne:)
gusia1000 10.08.2016 20:33
Dobre jedzenie.
Babeczka35 04.08.2016 22:38
Dziękuję:)
Janina 03.08.2016 21:55
Świetne smaki;))
halina17 03.08.2016 21:49
Pyszna przekąska
Babeczka35 03.08.2016 09:13
Dziękuję.:)
Madzai 03.08.2016 08:55
Super przekąska :)
Ewelina1991 03.08.2016 08:45
pyszne ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak