Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki (z tego 50g na rozczyn) + maka do posypania stolnicy,

    350 g
  • miękkiego masła

    50 g
  • cukru

    50 g
  • świeżych drożdży lub łyżka suszonych

    30 g
  • jaja

    2
  • mleka

    150 ml
  • papier do pieczenia

  • obranych orzechów włoskich (+ kilka polówek do dekoracji),

    200 g
  • orzechów laskowych

    100 g
  • mleka

    2 lyzki
  • miodu

    3 lyzki
  • skórka z cytryny

  • cukru wanilinowego

    1 lyzeczka
  • jajo

  • cynamonu

    1 lyzka
  • aromat rumowy

  • mleko ciepłe

    1-2 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • rum

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, cieplym mlekiem i 50g maki, odstawic na 10-15 min. Żółtko i jajo, utrzec z cukrem, dodac do wyrośniętego rozczynu, razem z maka, aromatem i maslem. Wyrobic ciasto, w razie potrzeby dodac troche maki, odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut, az ciasto podwoi objetosc. Ponownie wyrobic ciasto i odstawic na ok. 30 minut. Nadzienie: Orzechy wloskie zemlec, laskowe drobno posiekac. Jajko ubic z cukrem i miodem, dodac rum, (aromat), 2 lyzki mleka, zmiksowac, po czym dodac orzechy i wymieszac powstala mase. Stolnice posypac maka. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwalkowane ciasto smarujemy, za pomoca pedzla, bialkiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć mase orzechowa i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku), zlepiając konce. Forme keksowa o wymiarach 22cm x 12cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarowac tluszczem i posypac maka), przełożyć do niej ciasto i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia, przykrylam ciasto papierem, aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu, po ostygnieciu, wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, który energicznie mieszamy z mlekiem (lub woda) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

22.01.2012 22:44
przepis wspaniały i jak ładnie się prezentuje na zdjęciu

Ewa104

17.08.2011 23:00
Pyszna i pięknie ozdobiona.Jak z dobrej cukierni.

FAFIK

01.05.2011 20:17
Pychota!

SmacznaPyza

10.01.2011 16:03
aż mi ślinka cieknie jak czytam przepis :-)

ZEWA

26.12.2010 21:47
bardzo smakowita

eli_555

20.12.2010 23:30
pycha ciacho

wedith1

05.10.2010 09:29
ojojoj ale dzisiaj się pyszności naoglądałam :)

Lidia11

12.09.2010 14:48
apetyczna

christopher1

27.08.2010 22:31
Wygląda ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat