Swiateczny torcik cynamonowy

Swiateczny torcik cynamonowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maki pszennej (szklanka o poj. 250ml),

    3 szklanki
  • cukru (lub 1 szkl. cukru i 3 łyżki miodu)

    1,5 szklanki
  • mleka

    1 szklanka
  • jajka

    3
  • cukru wanilinowego (większa paczka lub 2 małe),

    16 g
  • proszku do pieczenia

    2 lyzeczki
  • cynamonu

    2 lyzeczki
  • masła (pól kostki),

    125 g
  • mleka

    1,5 szklanki
  • cukru

    1/3 szklanki
  • cukru wanilinowego

    8 g
  • cukru pudru

    1 lyzka
  • soku z cytryny

    2 lyzeczki
  • wódki

    2 lyzki
  • gorzkiej czekolady (dobrej jakości),

    100 g
  • masła

    50 g
  • dżem śliwkowy

    200 g
  • kasza manna

    4 czubate łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: Maslo rozpuscic i przestudzic. Make przesiac z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzec z plynnym maslem i cukrami. Dodac mleko, cynamon, zmiksowac. Miksujac, dodawac partiami make i ubijac do calkowitego polaczenia ciasta. Make, mozna tez dodawac, mieszajac ciasto lyzka. Forme do pieczenia (na wieniec) smarujemy tluszczem i posypujemy maka. Przekladamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzenego piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce do ostygniecia. Wyjmujemy ciasto z formy i kroimy tak, aby powstaly 3 równe placki. Masa grysikowa: Szklanke mleka zagotowac z cukrami. Do pozostalej, polowy szklanki mleka, dodac kasze i przelac dodac do wrzacego mleka, dokladnie wymieszac, mieszajac gotowac kilka minut, na niewielkim ogniu. Ostudzic. Maslo rozpuscic i przestudzic, nastepnie jeszcze plynne, utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, po czym stopniowo, po lyzce, ciagle miksujac, dodawac wystudzony grysik. Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny, doklanie mieszajac lyzka. Polewa czekoladowa: Maslo roztapiamy w rondelku i wrzucamy polamana czekolade. Podgrzewamy, czesto mieszajac do jednolitego polaczenia sie skladników. Zdejmujemy z ognia i wkrotce wylewamy na ciasto. Polewac ciasto, kiedy masa jest ciepla. Po przekrojeniu ciasta na 3 czesci, na pierwszy, spodni placek, kladziemy dzem i rownomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, ktorego wierzch, smarujemy masa grysikowa. Przy smarowaniu placków, uwazamy, aby kladziona masa, nie dotykala brzegów ciasta, aby uniknac nieestetycznego wyplyniecia masy na brzegi placków. Przykrywamy ostatnim plackiem, ktory polewamy ciepla (w razie potrzeby podgrzac) polewa czekoladowa. Ciasto przetrzymujemy w dosc chlodnym i ciemnym miejscu. Wieniec jest dosc wysoki. Uzylam formy o srednicy 26cm. Torcik jest dekoracyjny, smaczny i aromatyczny. Przez kilka dni zachowuje swiezosc, nie czerstwieje, nie robi sie suchy. Szczerze polecam.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

22.06.2013 23:17
prezentuje się wyśmienicie

plocia

26.04.2013 22:31
Ten wieniec to na pewno jest smaczny

PaniMISIOWA

20.11.2011 09:24
z chęcią bym go skosztowała!

Magdalena/26Mooi

27.03.2011 20:20
pyszny!

FAFIK

06.03.2011 12:44
Pięknie wygląda!

Lidia11

12.09.2010 14:48
super

wedith1

12.09.2010 12:53
Boski Sarenko!

christopher1

27.08.2010 22:35
Już mi ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat