Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z musem truskawkowym
Wodę z margaryną zagotować. Cały czas mieszając dodawać mąkę. Po ostudzeniu masy dodawać pojedynczo jajka zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą osobno upiec.
Przygotowanie musu:
Truskawki umyć, zmiksować na gładką masę, zagotować w garnku. Dodać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić aby ostygła.
Przygotowanie masy: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Masę wlać na gotujące się mleko stale mieszając, zagotować. po ostudzeniu utrzeć z kostką masła i margaryną.
Przełożyć 1/2 kremu placek, następnie wylać mus truskawkowy - powinien być gęsty(włożyć ciasto do lodówki - tak aby mus truskawkowy stężał) następnie na mus dodać resztę kremu i przykryć drukiem blatem ciasta. Ciasto można posypać ciasto cukrem pudrem.