Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni placek z cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

jogurt naturalny 1 szklanka v
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 60 mililitrów

CIASTO

woda ciepła 60 mililitrów
drożdże świeże 7 dkg
cukier 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka żytnia 3 szklanki

DODATKOWO

cebula 5 sztuk
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni placek z cebulą

Kroki postępowania

1
Wymieszać w miseczce składniki na zaczyn. Przykryć miseczkę, odstawić na 24 godziny.
Krok 1 - Żytni placek z cebulą   foto
2
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebule, podsmażać aż się lekko przyrumieni.
Krok 2 - Żytni placek z cebulą   foto
3
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Krok 3 - Żytni placek z cebulą   foto
4
Przełożyć wczorajszy, zaczyn do miski, wlać drożdże, dodać sól, sodę i trzy szklanki mąki. Wyrobić jednolite ciasto.
Odstawić pod przykryciem na 40 minut, żeby wyrosło
Krok 4 - Żytni placek z cebulą   foto
5
Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki, grubości około półtora cm.
Na każdy nałożyć cebulę, skropić oliwą. Przykryć odstawić na 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Przed pieczeniem skropić placki wodą.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 5 - Żytni placek z cebulą   foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 18.06.2016 08:27
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak