Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z marynowaną piersią kurczaka i dressingiem truskawkowym
Kroki postępowania
Do szklanej miski wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , curry, sól i szczyptę chili, mieszamy.
Umytą i osuszoną pierś kroimy w dość grubą kostkę i wkładamy do marynaty, mieszamy.
Zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po zamarynowaniu obsmażamy mięso kilka , kilkanaście minut. Studzimy.
Opłukane truskawki blendujemy z octem , oliwą, miodem i musztardą , lekko solimy. Wszystko przelewamy do butelki lub słoika i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Układamy sałatkę.
Opłukaną rukolę i miętę rozkładamy na talerzykach, dodajemy ser brie pokrojony w kosteczkę . Truskawki płuczemy , kroimy w plasterki lub paseczki i wykładamy na sałatkę.
Całość bezpośrednio przed podaniem polewamy dressingiem truskawkowym.
Smacznego.
Rukola i mięta są z mojego ogródka nie pryskane i dlatego jakieś robactwo mi je podjada.