Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur
Kroki postępowania
Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Formę ( 20 cm.) natłuszaczmy margaryną i opruszamy mąką.
Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.
Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją.
Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy.
Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.
Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając.
Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek.
Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Życzę smacznego.