Tort lodowy

Tort lodowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 placek
  • śmietana kremówka

    60 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko

    szklanka
  • żółtka

    6 sztuk
  • cukier waniliowy

    opakowanie
  • rodzynki

    10 dag
  • rum

    6 łyżek
  • gorzka czekolada

    1/2 tabliczki
  • rurki waflowe

    do dekoracji
  • wiśnie bez pestek

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku zagotować mleko. W garnku ubić żółtka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej powoli wlewać gorące mleko stale, energicznie mieszając. Podgrzewać nie przerywając mieszania aż krem stanie się gęsty ( nie gotować). Wystudzić masę. Rodzynki zalać rumem. Wiśnie osaczyć i wydrylować. Kilka wiśni pozostawić do dekoracji a pozostałe pokroić. 35 dag śmietany ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Dodać rodzynki i wiśnie. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę z owocami przełożyć na biszkopt. Wstawić na 5-6 godz do zamrażanika. Resztę śmietany ubić z 1/5 szklanki cukru na sztywno. Cały tort posmarować śmietaną. Gotowy tort udekorować rurkami waflowymi i wisniami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

polly66

01.09.2010 08:43
bez rodzynek byłby deser bogów:P wielka szkoda,że bez zdjęcia

christopher1

28.08.2010 12:01
super

mikrusiak

24.08.2010 12:04
hm...ulala....pyszszota...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat