Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem
W miseczce mieszamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców.
Zimne ziemniaki kroimy w ćwiartki i wkładamy w ciasto tak samo jak plasterki czosnku i małe gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy solą morską i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor!