Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony śledź z soczewicą i warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śledź 150 g
soczewica zielona 100 g
pomidory suszone Smak 50 g
marchew 50 g
cebula biała 1
ząbek czosnku 1
cytryna 1
oliwa
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony śledź z soczewicą i warzywami

Śledzie oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Marynujemy w soli, pieprzu i cytrynie pokrojonej w cząstki na około godzinę.
Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, i gotujemy przez około 10 minut aż lekko zmięknie, ale nie będzie rozgotowana.
Podsmażamy pokrojone suszone pomidory, dodajemy posiekany czosnek i ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowane wcześniej śledzie smażymy na oliwie z oliwek około 3 minuty z każdej strony.
Na patelni z oliwą z oliwek lekko podsmażamy pokrojoną w plasterki marchew i krążki z cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 21.05.2016 20:00
Piękne danie
krokus 21.05.2016 18:58
same pyszności na talerzu
Urszula Świeca 21.05.2016 18:58
Pyszne danie.))
RenataZ-et 21.05.2016 16:33
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak