Przepis i sposób przygotowania na: Złociste pączki z kremem malinowym
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia. Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.
Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.