Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kotlety schabowe
4 szt
jajko
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
0,5 szklanki
smalec
do smażenia

puree ziemniaczane

ziemniaki
1 kg
mleko
0,33 szklanki
masło
2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

warstwa wierzchnia

pieczarki
40 dag
cebula czerwona
2 szt
groszek konserwowy
5 łyżek
papryka czerwona
1 szt
masło
1 łyżka
ser żółty
15 dag
pomidorki koktajlowe
6 szt
tłuszcz
do formy
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać schabowe pozostałe po obiedzie - odgrzewane kotlety nie smakują już tak dobrze jak świeżo usmażone ale przygotowane według tego przepisu zaskoczą smakiem i sposobem podania.

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

Kroki postępowania

1
Kotlety schabowe rozbijamy, zanurzamy w rozbełtanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką. Smażymy na rumiano do miękkości na rozgrzanym na patelni smalcu.
Krok 1 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
2
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cebule obieramy i kroimy na pół plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i odsączony groszek, mieszamy.
Krok 2 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
3
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, wlewamy mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Pure ziemniaczane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
4
Na pure kładziemy usmażone kotlety schabowe.
Krok 4 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
5
Na kotlety wykładamy przygotowane pieczarki z papryką i groszkiem.
Krok 5 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
6
Całość posypujemy startym żółtym serem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 6 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 45 min. Podajemy na gorąco.
Krok 7 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.02.2017 19:50
ciekawy pomysł
adelajda 03.05.2016 13:47
fajny obiadek
w mojej kuchni 03.05.2016 13:26
same pyszności
pestka 03.05.2016 07:07
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak