Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

  • przyprawa do kurczaka - pikantna

  • kurkuma mielona

  • liście laurowe

  • ziele angielskie mielone

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • pieprz czarny mielony

Sos musztardowy

  • białko

    2 sztuki
  • musztarda kremska

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 sztuka

Sałatka

  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • ocet

  • cukier kryształ

    5 g
  • ogórki kwaszone

    4 sztuki
  • granat

    1 owoc
  • natka pietruszki

    pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Sos aloli cytrynowo-musztardowy: do wysokiego naczynia przekładamy białka, musztardę, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz sok z ½ cytryny. Całość miksujemy, wlewając powoli olej, do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz solą.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Sałatka: buraki obieramy ze skóry, kroimy na grube plastry i układamy na blasze z pergaminem. Posypujemy zielem angielskim, solą oraz kolorowym pieprzem. Całość skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 min do piekarnika nagrzanego do 150̊C. Następnie buraki przekładamy do garnka, skrapiamy octem, dodajemy cukier, połamany liść laurowy i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Całość podlewamy ciepłą wodą i chwilę marynujemy.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Do osobnej miski dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, ziarenka granatu, odrobinę oleju, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę buraki wyjęte z zalewy. Doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na 5 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka i obsmażamy na oleju ok. 3-4 min z każdej strony.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36
Mięso podajemy z sałatką i sosem musztardowym.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

18.09.2016 11:05
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat