Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schabowy z jajkiem sadzonym

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe
4 szt
jajko
6 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka
mąka pszenna
1 szklanka
smalec
2 łyżki
masło
2 łyżki
sól i pieprz
woda
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z jajkiem sadzonym

Mąkę, bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerze. 2 jajka wybijamy na talerzyk, lekko solimy, pieprzymy i za pomocą widelca lekko je ubijamy. Kotlety schabowe rozbijamy oprószamy lekko solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.

W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.

Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 25.04.2016 19:16
ale pyszności, mniam
Marta1986 25.04.2016 15:59
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak