Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy z jajkiem sadzonym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4 szt
jajko 6 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
smalec 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól i pieprz
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z jajkiem sadzonym

Mąkę, bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerze. 2 jajka wybijamy na talerzyk, lekko solimy, pieprzymy i za pomocą widelca lekko je ubijamy. Kotlety schabowe rozbijamy oprószamy lekko solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.

W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.

Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 25.04.2016 19:16
ale pyszności, mniam
Marta1986 25.04.2016 15:59
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak