Walentynkowe trufle

Walentynkowe trufle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • czekolada mleczna

    50 gram
  • śmietana 30%

    110 gram
  • masło

    55 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • likier kawowy

    30 ml
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowe trufle
Śmietankę przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, masło oraz cukier puder. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodajemy likier. Płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia (np. na noc). Najlepiej by znajdowała się ona w naczyniu o płaskim dnie. Masa powinna być rozlana na wysokość około 1,5 cm ( by potem było łatwo wycinać serca).
Krok 2 - Walentynkowe trufle
Zastygnięty truflowy blok wyjmujemy na deseczkę. Aby łatwo wyszedł delikatnie podgrzewamy dno garnuszka, a brzegi masy oddzielamy nożem.
Krok 3 - Walentynkowe trufle
Z otrzymanego bloku wycinamy za pomocą foremki serca. Powstałe „okrawki” formujemy w kule truflowe lub napełniamy nimi foremkę, dokładnie ugniatając i wyciskamy serca.
Krok 4 - Walentynkowe trufle
Powstałe trufle obtaczamy z kakao. Gotowe serca przechowujemy w chłodzie.
Jadwiga/Jaga85
Trufle to deser idealny na każdą okazje. Z okazji walentynek przybrały u mnie kształt serca!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

joannaa24

12.04.2016 21:16
Super pomysł ;)

Róża1

12.04.2016 21:00
urocze serduszka :-)

bryndzia93

12.04.2016 20:53
Słodkie serduszka :)

Stenka

12.04.2016 19:44
dobre słodkości

olkaaa

12.04.2016 19:15
Ładnie wyglądają

gusia1000

12.04.2016 19:03
super słodkość.

krokus

12.04.2016 18:12
fajny przepis

iziona

12.04.2016 17:00
Urocze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat