Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak baby garść
szynka parmeńska 3-4 plastry
awokado 1/3
pomidor 1
parmezan starty
orzechy włoskie kilka sztuk
jajko
ocet 2 łyżki
sól
ocet balsamiczny 2/3 łyżki
oliwa 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Liście szpinaku umyć, odsączyć, ułożyć na talerzu. Następnie ułożyć kawałki szynki parmeńskiej, pokrojonego pomidora i awokado.

Przygotować sos: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i zioła wlać do słoiczka. Zakręcić, energicznie wymieszać.

Ugotować jajko w koszulce: Jajko wbić do miseczki, zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Gotującą się wodę zamieszać energicznie łyżką, aż powstanie wir, wlać jajko, zmniejszyć ogień (woda powinna lekko bulgotać). Gotować ok 3 minut.

Jajko ułożyć na sałatce, posypać parmezanem i orzechami.
Polać sosem, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.04.2016 15:05
Na pewno smaczna :)
Ania321 08.04.2016 17:37
bardzo apetyczna :)
Konczi 08.04.2016 16:32
Pyszne połączenie - idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak