Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

filet z łososia
400 g
śmietana 30%
100 ml
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
do oprószenia ryby
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Sałatka

patisony marynowane
kilka
ogóreczki konserwowe Smak
1 słoik
Sklep Prymat
Cebulka perłowa marynowana Smak
1 słoik
papryka czerwona
1 świeża
zielone jabłko
1

Sos

szpinak baby
2 garści
natka pietruszki
1 pęczek
koperek
1 pęczek
Musztarda chrzanowa Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

Kroki postępowania

1
Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie części i kładziemy skórą do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy śmietaną, posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160°C na ok. 10 – 20 min (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
2
Sałatka: patisony, ogóreczki, cebulkę odsączamy z zalewy. Patisony kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy całą cebulkę perłową, pokrojoną w paski paprykę, ogóreczki konserwowe (całą zawartość bez zalewy), zielone jabłko pokrojone w paski, posiekany szczypiorek i odrobinę oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
3
Sos: do malaksera wkładamy szpinak, natkę pietruszki, koperek, dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oleju i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy w trakcie miksowania jeszcze odrobinę oleju dla uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
4
Łososia podajemy z sałatką polaną sosem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara10 01.05.2018 21:41
Doskonałe danie. Doskonałe dobrany sos. Danie kolorowe i smaczne.
Monia8183 07.04.2016 18:09
Wysmienity łosoś polecam gorąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak