Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka na musie pomidorowym
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do
miękkości, odcedzamy. Dodajemy mleko i masło, miksujemy na puree.
Pierś z kaczki myjemy, oczyścić z ewentualnych piór, osuszyć na ręczniczku papierowym. Posolić popieprzyć.
Odstawić na chwile.
Na patelnie wlać niewielka ilość oliwy, cebule obrać i pokroić w
kostkę podsmażyć do złotego koloru, Czosnek przecisnąć i dodać do
cebuli. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce na najmniejszych
oczkach i dodać do cebuli i czosnku.
Dodać pomidory z puszki, miód. Chwilę dusić żeby odparować
nadmiar soku z pomidorów.Na koniec dodać śmietanę i zagotować.
Na druga patelnie wlać małą ilość oliwy dobrze rozgrzać. Następnie
naciąć skórę z Piersi z kaczki i położyć skora do dołu.
Smażyć do momentu dobrze przypieczonej skory. Trochę się powinna
wytopić. Piersi
obrócić na druga stronę i smażyć 6 minut nie dłużej. Powtórzyć
druga stronę tą ze skora tez 6 minut. Pierś zdjąć i wyłożyć na
ręczniczek papierowy. Odstawić na 2 minuty. Dopiero po tym czasie można
kroić pierś. Jeśli zrobimy to wcześniej cały sok wypłynie i pierś
będzie sucha.
Wyłożyć na talerze. Smacznego.