Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI
2. Pory (zarówno zieloną, jak i białą część) kroimy w talarki i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem (lekko podsmażamy).
3. Pory przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przyprawionej według uznania przyprawą do zup w płynie.
4. Blendujemy bulion z porami tak, aby nie zostało z nich nic prócz koloru i smaku.
5. Mleko zagęszczone blendujemy na gładką masę z serkami topionymi. Następnie dodajemy trochę ciepłej zupy, nadal blendując. Gdy masa jest gładka, wlewamy do zupy i mieszamy.
5. Dodajemy ugotowane ziemniaki (najlepiej razem z wodą, w której się gotowały). Dokładnie mieszamy,
6. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem oraz stopniowo dosypujemy bułkę tartą, wyrabiając ciasto. Musi ono być dość sztywne. Formujemy malutkie pulpety (płaska łyżeczka mięsa na jeden pulpet), gotujemy we wrzącej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy.