Przepis i sposób przygotowania na: Krówkowy sernik na cieście francuskim
Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Schłodzoną śmietankę również ubić i połączyć z cukrem pudrem. Żółtka utrzeć twarogiem. Cały czas ucierając dodawać kolejno budyń, ubitą śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową i na samym końcu pianę z białek. Dokładnie wymieszać na pulchną masę. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta francuskiego i wstawić do piecyka na około 50 minut (temperatura 190ºC). Wierzch można delikatnie przykryć papierem do pieczenia.
Po upływie 50 minut sernik wyjąć i na wierzchu ułożyć rozwałkowany płat ciasta francuskiego. Wstawić jeszcze na 15-20 minut, aby wierzch się przyrumienił. Smacznego:)